Осем блаженства – осем блаженства знаете вие: утеха на земята, хубост

...
Осем блаженства – осем блаженства знаете вие: утеха на земята, хубост
Коментари Харесай

Любовта е пролет. Ала няма година само от пролет. Няма ~ Николай РАЙНОВ

Осем блаженства – осем блаженства знаете вие: разтуха на земята, красота на познанието, благополучие на любовта, наслада на опиянението, утеха на създателя, мощ на движещия, наслада на загатна, упойване от живота.

А деветото самодоволство – о, не знаете вие това самодоволство: – за него заслужава да се живее. Блаженство неизрязано още върху скрижала на блаженствата:
– Блаженство на тъгата.

Елате, синове на земята – от Кархидан до Хелвон, от Хидар до Йераполис! Чуйте думите на тогова, който светът назова благословен!

Няма самодоволство за оногова, които си почива, тъй като го чака път. Блаженство има за тогова, който върви, тъй като го чака отмора.

Слова на Соломона, наследник Давидов, цар на Йерусалим.

Слова на Блажения.

Щастието на любовта: – мрежа от звезди и верига от злато, – о, лъжливо привидение на бедуина, който се лута към нови крайбрежия!

Аз, Соломон, пожелах утехите на любовта. И сбрах живи цветя за гиздостта женска: – девици от Елада – със строга красота на мраморно изваяние: – моми от Сирия и Етиопия – с лице черно като абанос и с бели като бисер зъби, който се смеят и скърцат при всяка целувка: – момичета от Възток – с огромни очи, премрежени под дълги черни клепачи — и с лице като слонова кост.

И дами от Египет доведох – гъвкави като змии, горещи като пясък и безмълвни като пустиня.

И гледах ги – и виждах цялата красота на света.

И познах, че е суетност.

Скорпион е Жената: – душата й е хубава като кожа на кротал, очите й отразяват тъгата и насладата на целия свят, ръцете й притискат и дават токсичен сън, устните й изсмукват волята на мъжа, а думите й са измамливи като привидение в пустинята. Мнозина любят, а малко на брой имат мощ да кажат в точния момент: „ Стига! “ Мнозина любят – и множеството даже на старини споделят: „ Още! “ Но те стават пред дамите смешни, а пред мъжете жалки. Любовта е пролет. Ала няма година – само от пролет. Няма.

От „ Слова на Блажения ” – Богомилски митове, Николай Райнов
Рисунки Николай Райнов

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР